Webservice

Met behulp van de webservice kunt u gegevens uit Planning.nl gemakkelijk ophalen, muteren, nieuw toevoegen of verwijderen. De webservice maakt gebruik van SOAP, dit is een protocol voor gegevensuitwisseling op basis van XML berichten. Deze berichten worden versleuteld en verstuurd met behulp van HTTPS.

Een zeer groot deel van de gegevens die binnen Planning.nl worden opgeslagen zijn ook via de webservice te benaderen. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over personeel, materieel, projecten, competenties, afwezigheid en beschikbaarheid. Een volledige, op XML gebaseerde, beschrijving van de mogelijkheden van de webservice is beschikbaar in WSDL formaat. Deze zijn te vinden op onderstaande webpagina.

https://app.planning.nl/api/v1/

Webservice configureren in Planning.nl

Voor het gebruik van de webservice moet u eerst als gebruiker in Planning.nl geregistreerd staan. Instructies voor het aanmaken van een nieuwe gebruiker kunt u hier vinden.

Controleer vervolgens of de webservice voor de gebruiker geactiveerd is. Zo niet, vink dan de checkbox 'Webservice' aan.

(Optioneel) Als u gebruik wilt maken van een token voor de authenticatie van de webservice dan kunt u gebruik maken van de knop 'Genereer webservice token'.

 

Aan de slag met de webservice

Nadat u beschikt over de aanmeldgegevens (of een authenticatie token) kunt u aan de slag met de webservice. Als u de mogelijkheden van de webservice wilt ontdekken of als u op een eenvoudige manier handmatig requests wilt opstellen en uitvoeren raden wij aan om gebruik te maken van de ontwikkel tool SoapUI Open Source.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina Aan de slag met de webservice.

Voorbeelden

Een aantal veel voorkomende scenario’s zijn door ons uitgewerkt in een verzameling van voorbeelden. Op onderstaande pagina’s wordt bij deze voorbeelden uitleg gegeven en tonen we de webservice requests als ook de te verwachten webservice responses.